Trenutno pregledujete:

Dokumentarno-fotografska razstava ob 50-letnici gorenjske elektrodistribucije

20.12.2013
Avtor:
doc. dr. Drago Papler
doc. dr. Drago Papler
svetovanje na področju raziskav, razvoja, kakovosti in upravljanja z energijo
Razstava v zgodbah slik in po posameznih sklopih predstavlja široko, pestro in zanimivo zgodovino družbe – od ustanovitve leta 1963 do danes, vodstvo in zaposlene skozi čas, razvoj opreme skozi vsa ta leta in delo na terenu, naravne ujme, čas vojne,

V Galeriji Elektra je bila v petek, 20. decembra 2013 svečano odprta dokumentarno-fotografska razstava, v kateri so predstavljeni ključni dogodki preteklih 50 let gorenjske elektrodistribucije. Razstava sodi v sklop štirih priložnostnih publicističnih izdaj v obliki prilog Elga pod naslovom Elektro Gorenjska 50 let z vami. Razstava je v Galeriji Elektra v poslovni stavbi družbe Elektro Gorenjska v Kranju na ogled vsem obiskovalcem do konca julija 2014, vsak delavnik od 7. do 15. ure.

V 35 letih publicističnega dela sem v razstavišču Elektra Gorenjska četrtič pripravil samostojno razstavo. Prva je bila umetniška z naslovom Impresije sopotij februarja 1999, potem pa so sledile tri dokumentarno-fotografske razstave in sicer Elektroenergetika skozi čas novembra 2003, 60 let hidroelektrarne Savica februarja 2010 (skupaj z Milanom Jezerškom) in Elektro Gorenjska 50 let z vami decembra 2013 (skupaj s Službo za korporacijsko komuniciranje Elektra Gorenjska).

Kot avtor besedil in večine fotografij sem vesel timskega sodelovanja Službe za korporacijsko komuniciranje Elektra Gorenjska ter akademskega slikarja Marka Tuška, ki so z idejami, izborom, gradivi, snovanjem, oblikovanjem in podporo pripomogli k odlični razstavi. To je nov dosežek, ki je nekaj posebnega v vsebinskem smislu dokumentarnih fotografskih razstav.

V več kot treh desetletjih se je nabralo veliko dokumentarnih fotografij, pa tudi nekaj elektro impresij. Izbor najznačilnejših fotografij je razporejen v osem tematskih sklopov iz različnih časovnih obdobij, ki so z umetniškim pristopom Marka Tuška dobile novo zaokroženo celoto. Fotografije so v tem kontekstu dobile novo vrednost in dimenzijo. Oživele so črnobele fotografije, marsikatero sem naredi sam v temnici. Novejše so barvne fotografije, najnovejše pa digitalne fotografije. Prav prvi izbor fotografij je bil protiutež raziskovalnemu delu. Pregledovanje domačega arhiva je bila pri tem sprostitev in skok v pretekle čase.

Razlog je jasen, s fotografsko-dokumentarno razstavo in prilogo je zabeležen zgodovinski utrip, gradivo predstavlja dokument časa.

Ob umetniški postavitvi razstave ima le-ta v ozadju poslanstvo ohranitve zaprašenih slik in ureditev arhivskega fonda.

Razstava presega klasične postavitve z vidika obdelave in kompozicije fotografij. Pomen razstave je v vsebini in rdeči niti, ki povezuje osem sklopov skozi zlatih, 50. let od ustanovitve združenega podjetja Elektro Kranj (današnjega Elektro Gorenjska) leta 1963 do danes. Prikazujemo vodstvo skozi čas in ljudi pri delu. Vedno so se odzvali, če je bilo potrebno zagotoviti nemoteno dobavo električne energije, ne glede na  naravne ujme, vojne razmere in teško dostopen teren. Oprema in tehnologije so se spreminjale, zgrajeni so bili pomembni elektroenergetski objekti, v fotografski objektiv so ujete posebnosti.

Galerija

Utegne vas zanimati tudi...

Hitre povezave