Trenutno pregledujete:

V hidroelektrarni Savica je bilo tajno skladišče orožja

25.02.2016
Avtor:
doc. dr. Drago Papler
doc. dr. Drago Papler
svetovanje na področju raziskav, razvoja, kakovosti in upravljanja z energijo
Vloga hidroelektrarne Savica v osamosvojitveni vojni za Slovenijo je bila pomembna z vidika osemmesečne tajne hrambe orožja v skrivališču pod strojnico elektrarne.

Na spominskem srečanju ob 25-letnici skrivne lokacije skladišča orožja v hidroelektrarni Savica so se udeleženci, 25. februarja 2016 s tesnobo spominjali te odgovorne naloge.

Radovljiški občinski štab Teritorialne obrambe se je takrat zoperstavil zloglasnemu  povelju o odvzemu orožja slovenski Teritorialni obrambi. Skladišče v Bohinjski Bistrici so zavarovali s stražarji od 19. maja 1990 pa vse do 27. novembra 1990, ko ga so zaradi preteče nevarnosti o zasegu, razselili po tajnih skladiščih v Bohinju. Lovro Sodja je poiskal primerne lokacije in ena od teh je bila tudi v hidroelektrarni Savica, kamor so 27. novembra 1990 preselili orožje. To lokacijo so varovali zaposleni iz hidroelektrarne Savica: Franc Sodja, Jože Sodja, Janez Pekol, Janez Strgar in Alojz Markelj (do vpoklica 28. junija 1991 v Teritorialno obrambo). Nadzor nad skladiščem in teritorijem sta izvajala Lovro Sodja in Pavel Malej skupaj s posameznimi člani stalne sestave Občinskega štaba Teritorialne obrambe Radovljica, ki ga je vodil zastopnik poveljnika Janez Koselj. Hidroelektrarna Savica je bila tajno skladišče oborožitve in streliva do konca julija 1991, ko se je pripravljal remont in je bilo potrebno spraznili tajno skladišče orožja.

Galerija

Utegne vas zanimati tudi...

Hitre povezave