Trenutno pregledujete:

Električna polnilnica tudi v Tržiču

22.11.2017
Avtor:
doc. dr. Drago Papler
doc. dr. Drago Papler
svetovanje na področju raziskav, razvoja, kakovosti in upravljanja z energijo
S postavitvijo električne polnilnice in brezplačnim polnjenjem želijo spodbujati občane in druge potencialne uporabnike k večji uporabi električnih vozil.

Z izgradnjo, uporabo in promocijo električne energije v prometu v lokalnih skupnostih uresničujejo  Gorenjske elektrarne razvojne cilje na področju e-mobilnosti.

Na osrednjem tržiškem parkirišču na Trgu svobode v Tržiču sta 17. novembra 2017 župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in direktor Gorenjskih elektrarn Aleš Ažman predala namenu prvo polnilnico za električna vozila v Tržiču.

Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic je dejal, da Občina Tržič spodbuja trajnostno mobilnost in optimizacijo motornega prometa, zato je uspešno kandidirala na javnem razpisu Eko sklada, ki je v celoti zagotovil sredstva za postavitev e-polnilne postaje. Tržiška občina želi z energijo ravnati sodobno, preudarno, predvsem pa varčno, pomembna jim je tudi trajnostna naravnanost. Električna polnilnica je eden od ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so zapisani v celostni prometni strategiji. Poleg brezplačnega polnjenja uporabniki električnih vozil sporočajo Tržiču in javnosti, da varujejo okolje in da gredo s sodobnimi trendi naprej tudi Tržičani.

Tržiško območje že stoletja izkorišča vodni potencial, zadnje stoletje tudi za proizvodnjo električne energije v hidroelektrarnah. Gorenjske elektrarne imajo v Tržiču akumulacijsko hidroelektrarno Lomščica. Cilj družbe je zmanjšanje emisije toplogrednih plinov v okolju, torej tudi v prometu, to pa lahko z uvedbo e-mobilnosti.
Polnilna postaja v Tržiču omogoča polnjenje dveh vozil hkrati, opremljena je z dvema standardnima vtičnicama, na katerih je možno trifazno polnjenje do 22 kW in je plod slovenskega proizvajalca Etrel.

Direktor družbe Gorenjske elektrarne Aleš Ažman je dejal, da v eni uri dobimo v avto 22 kW električne energije, kar zadostuje za 150 do 200 km. Prednosti električnega polnjenja vidijo v tem, da je energija proizvedena lokalno. Električni avto je ogljično nevtralen, ne povzroča emisij in hrupa in je idealen sploh za mestna jedra. Lastniki vozil na električni pogon imajo zelo pozitivne izkušnje, prav tako imamo v svojem voznem parku že dve električni vozili.

Polnjenje električnih vozil z energijo je brezplačno. S tem želijo občane in druge potencialne uporabnike spodbuditi, da namenijo sredstva in prostor za polnjenje električnih vozil.

Galerija

Utegne vas zanimati tudi...

Hitre povezave