Trenutno pregledujete:

Deset let sončne elektrarne Preddvor in energetskega izobraževanja v šoli

21.06.2018
Avtor:
doc. dr. Drago Papler
doc. dr. Drago Papler
svetovanje na področju raziskav, razvoja, kakovosti in upravljanja z energijo
Sodelovanje občine Preddvor, osnovne šole Matija Valjavca Preddvor in gospodarske družbe Gorenjske elektrarne v izobraževalnem procesu poteka desetletje, ko je bila postavljena sončna elektrarna na strehi šole.

Sodelovanje poteka vse od priprav za postavitev sončne elektrarne, katero izgradnjo je podprla Občina Preddvor, ki si prizadeva za zeleno rabo energentov, kar spodbuja v izobraževalnih, promocijskih in osveščevalnih programih. Sončna elektrarna Preddvor z močjo 60,2 kW je začela delovati pred desetimi leti.  Po uspešno izvedenem tehničnem inšpekcijskem pregledu 10. junija 2008 so se začeli zagonski in funkcionalni preizkusi, 17. junija 2008 ob 9.35 uri je bila sončna elektrarna priklopljena na distribucijsko omrežje Elektra Gorenjska. Na predstavitvi in ogledu novozgrajene Sončne elektrarne Preddvor za občinske svetnike občine Preddvor in vodstvo osnovne šole Matija Valjavca Preddvor, 24. junija 2008 je nastala ideja, da model sodelovanja s srednješolsko in višješolsko izobraževalno ustanovo v Strahinju, prenesemo še na osnovnošolski nivo.

V okviru prvega Ekološkega tedna v Osnovni šoli Matija Valjavca v Preddvoru  je potekal 2. oktobra 2008 dan energetskih delavnic je bil izveden že enajstič. Strokovnjaki družbe Gorenjske elektrarne enajst let sodelujejo s predavanji in praktičnimi prikazi. Za organizacijo v izobraževalnem procesu vsa leta skrbi Mira Vizjak. Pri letošnji izvedbi se je trem strokovnjakom iz Gorenjskih elektrarn pridružila predstavnica Lokalne agencije Gorenjske.

8. junija 2018 so na tradicionalnih energetskih delavnicah za učence 5., 6., 7. in 8. razredov predavali trije strokovnjaki iz Gorenjskih elektrarn in predstavnica Lokalne energetske agencije Gorenjske. Tadeja Vodnik je predavala o učinkoviti rabi energije, Janez Basej o energiji vode in zemlje, Miha Flegar o energiji sonca in doc. dr. Drago Papler o obnovljivih virih energije.

Galerija

Utegne vas zanimati tudi...

Hitre povezave