Trenutno pregledujete:

Skupaj rastemo s kakovostjo

15.11.2018
Avtor:
doc. dr. Drago Papler
doc. dr. Drago Papler
svetovanje na področju raziskav, razvoja, kakovosti in upravljanja z energijo
V sklopu evropskega tedna kakovosti je potekala 8. in 9. novembra v Portorožu 27. konferenca z naslovom “Skupaj rastemo s kakovostjo”.

Z referatom Integracija standardov ISO 50001 in ISO 9001 v sistem vodenja kakovosti v proizvodnem podjetju Gorenjske elektrarne v skupini Elektro Gorenjska je sodeloval doc. dr. Drago Papler.

Manager kakovosti je poklic prihodnosti

»Kakovost in odličnost sta besedi, ki že s samim mestom v imenu našega združenja zaznamujeta naše poslanstvo. Kako ju doseči, ostaja odprto vprašanje. Ponuja se več možnih poti, a tiste res prave ne moremo prehoditi sami. Tako hodita povezovanje in sodelovanje z roko v roki s kakovostjo in odličnostjo,« je pojasnil predsednik združenja Marko Lotrič, predsednik uprave Lotrič Meroslovje.

Svetovalec predsednika države Boruta Pahorja za področje gospodarstva in finance je dejal, da je poštenost kategorija do sebe, odgovornost pa do drugih. Zaupanje se tvori na podlagi izkušenj, torej empirike, ne teorije in predpisov. Ni hujše sankcije kot je sram, ta bremenitev duše. 

Osrednji govornik George Deriso, priznani ameriški poslovnež, nekdanji predsednik podjetja Apple Avstralija, profesor na Univerzi v Koloradu in gostujoči predavatelj na GEA College v Ljubljani je poudaril, da so vodje kakovosti junaki podjetij, saj morajo poskrbeti za vodoravno kakovost poslovanja v vseh enotah organizacije. Pomembno je, da poznamo vrzeli med organizacijskimi enotami, po katerih poteka povezava, ali pa te povezave ni. Njihovo delo je delo sistemskega misleca, a ob tem imajo redko moč, vpliv ali sredstva, da bi lahko sami izvedli popravne ukrepe.

Udeležence je navdušila tudi okrogla miza z naslovom Inovativnosti in kakovost za uspeh v kateri so sodelovali direktorica Urada za razvoj na Ministrstvu za javno upravo Jelena Tabaković, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, direktor BSH Hišni aparati in  Manager leta 2018 po izboru Združenja Manager Boštjan Gorjup, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja BTC d.d. Julij Božič in vinar, direktor T.I.L.I.A ESTATE d.o.o. Matjaž Lemut. Zbrani so potrdili misel, da je uspeh možen s sodelovanjem, vzpodbujanjem inovativnosti in spoštovanjem zakonov kakovosti, ne glede na panogo.

Na svečani podelitvi certifikatov SQ znakov ter QM certifikatov je predsednik SZKO Marko Lotrič dejal, da je manager kakovosti poklic prihodnosti.

Integracija standardov ISO 50001 in ISO 9001

Sekcijski del konference je bil raznolik, poudarek je bil na industriji in aktivni implementaciji digitalnih orodij, veliko pozornosti so udeleženci namenili uporabi orodij kakovosti v energetiki ter aktivni uporabi v praksi.

»Strateško vodenje podjetja temelji na razvoju novih energetskih storitev. Pomembni so sodobni pristopi in standardizacija postopka sprejemanja odločitev pri upravljanju s sredstvi. Podjetje Gorenjske elektrarne je kot prvo podjetje v elektroenergetskem sistemu uspešno implementiralo standard ISO 50001:2011 in ga integriralo v sistem vodenja kakovosti in povezalo s standardom ISO 9001:2015,« je v referatu z naslovom Integracija standardov ISO 50001 in ISO 9001 v sistem vodenja kakovosti v proizvodnem podjetju, pojasnil doc. dr. Drago Papler.

Pri izvajanju energetskih storitev za trg podjetje s postavljenim sistemom postaja zanimivejši partner, z referencami zaupanja vreden partner in s konkurenčnimi ponudbami, znanjem in kakovostjo odgovoren partner za uporabnika, je poudaril doc. dr. Drago Papler.

Energetska sekcija o standardih kakovosti

Družbe s področja energetike posvečajo kakovosti in odličnosti izjemno veliko pozornost. Delež respondentov, ki ima sistem odličnosti EFQM vpeljan v celoti, se je povečal, in sicer na 40 %. To ni naključje. WEC je slovensko energetiko po zanesljivosti oskrbe postavil na 2. mesto na svetu, je v prispevku Stanje kakovosti in odličnosti na energetskem področju na podlagi izvedene ankete, povzel mag. Boris Sovič,  predsednik Energetske sekcije pri SZKO, predsednik GIZ elektrodistribucije Slovenije in predsednik uprave Elektro Maribor. 

Kakovost in inovativnost v industriji

Strokovnjaki v razvoju, usposobljeni za uporabo managementa kakovosti pri svojih aktivnostih inoviranja, ob upoštevanju načel in tehnik managementa kakovosti, iščejo nove trge in stranke, vzpodbujajo izmenjavo znanj in kontinuirano izboljšujejo sisteme in procese dela, je izpostavil na 27. konferenci SZKO v Portorožu, mag. Aleš Brglez, predsednik programskega odbora letne konference Slovenskega združenja za kakovost in odličnost. Na delavnici je bila izvedena analiza pripravljenosti prisotnih podjetij na uvajanje informacijskih sistemov Industrija 4.0.

Galerija

Utegne vas zanimati tudi...

Hitre povezave